Selecteer een pagina

Ik heb onderstaande lijst bijgewerkt per stroming en onderaan per principe. Je kiest dus zelf waarom je verder wilt lezen.

Lean in het algemeen:

 1. Lean voor Dummies -> erg gericht op de ‘belts’ van lean six sigma, maar wel een praktisch naslagwerk. Persoonlijk vind ik de culturele kanten van lean veel belangrijker dan de statistiek. Toch is het boek wel een prettig naslagwerk om ook eens wat meer naar cijfers te kijken.
 2. Getting the right things Done van Pascal Dennis -> in de vorm van een roman wordt de basis van lean denken en werken uitgelegd, waarbij de valkuilen duidelijk toegelicht worden! Aanrader! Al moet je wel van de geënsceneerde teksten/personages houden. Ik kan inkomen dat niet iedereen deze benadering prettig vindt (maar voor hen is 7 weer interessanter).
 3. Toyota Kata van Rother -> een eyeopener als je meer in de culturele aspecten van lean wilt duiken. Rother geeft aan waarom Japanners Six Sigma echt minder belangrijk vinden. Vooral de kata, het coachingsgesprek, is een erg belangrijke basis voor lean managen. Persoonlijk vind ik dit boek een moet-je-hebben. En doe mij een plezier: lees het in het Engels. De Nederlandse vertaling is echt veel slechter

Lean-start-up/canvassen (vooral voor beleidsontwikkeling erg sterk!)

 1. De Lean Startup van Eric Ries -> de bijbel voor vele beginnende bedrijven. Een boek waar rationaliteit en gevoel slim gecombineerd worden.
 2. De Start-up Way van Eric Ries -> de opvolger, gaat meer in op de aspecten ná het prototype draaien. Van een pilot naar een doorlopende activiteit dus.
 3. Business Model Generation: iets ander canvas, maar helpt wel bij het snel schetsen van een concept dat waarde op gaat leveren.

Meer lezen over Agile (en scrum):

 1. Agile managen – Mike Hoogveld -> een goede introductie in de context van agile. Vooral interessant als je meer wil weten over de managementstijl die het beste bij een wendbare organisatie past. Bovendien is het boek lekker helder en vlot geschreven.
 2. Scrum voor Dummies -> genoeg om je examen in één keer te behalen. Als je dit boek leest, weet ik zeker dat je al een Scrum Master kan zijn. In ieder geval in theorie. De praktijk is vooral: oefenen, oefenen, oefenen. En had ik al gezegd dat je moet oefenen?
 3. Exponentiële organisaties van Yuri van Geest en Salim Ismail -> inspirerend boek over écht anders organiseren. Als je een verdiepingsslag wil maken op het gebied van anders organiseren, dan staan hier goede voorbeelden in. Ook hoe je een visie, missie en doelen maakt voor een wendbare organisatie.
 4. Scrum in Actie -> het eerste boek dat scrum praktisch uitlegt aan de hand van praktijkvoorbeelden die niet uit de IT komen. Het is een eenvoudig geschreven boek. Het leest lekker weg én is inhoudelijk erg sterk.
 5. Scrum van Jeff Sutherland -> de basis van alle scrumteams. Het boek is soms erg Amerikaans, maar daardoor lees je het wel snel.

Meer lezen over de verschillende principes? Hier is een lijstje:

Klantwaarde- Doe wat de klant waardevol vindt

 1. Persona’s schrijven

Scheid feiten van aannames

 1. Lean impact

Standaardiseer en visualiseer

 1. Personal Kanban
 2. Volg eens een training (geen boek) van bijvoorbeeld De betekenaar
 3. 5S toepassen op je mailbox? Check de klassieker Getting Things Done van David Allen eens. Voor mij daalde een wereld van rust over mij heen. Ik kreeg er een lege inbox en een leeg hoofd van. Zo fijn!

Flow en waardestroom (denk in processen)

Er zijn natuurlijk niet echt boeken over flow, omdat je het niet kan leren of opleggen. Alle voorgaande boeken zullen helpen om het te bereiken, maar voor je persoonlijke flow, denk eens aan:

1. Grip – voor je dagelijks leven ideaal.

Pull vanaf de klant

Idem als voor flow.

Streef perfectie na

 1. Nogmaals Rother – Toyota kata
 2. De 7 principes van effectief leiderschap – Covey

Wil jij dat ik voor jou bijhoudt wat de laatste innovaties in de overheid zijn? Dan mail ik jou maximaal twee keer per maand.

Een eZine die voorbij de hype gaat en je helpt bij een nieuwsgierige mindset. Je kan je afmelden wanneer jij wilt. Ik gebruik de opgeslagen informatie alleen voor dit eZine.

Je bent ingeschreven!

Share This