Selecteer een pagina

De lezers van ‘Leantribes’ hadden het al gezien, maar deze zomer wil ik een aantal keer kennis delen. Ik heb de uitdaging aangenomen om in één ochtend jullie de basis van lean én scrum te leren. Dat scheelt je meteen ook veel leeswerk, omdat ik de volgende boeken gebruik voor de training:

  1. Agile managen – Mike Hoogveld -> een goede introductie in de context van agile.
  2. Scrum voor Dummies -> genoeg om je examen in één keer te behalen.
  3. Exponentiële organisaties van Yuri van Geest en Salim Ismail -> inspirerend boek over écht anders organiseren
  4. Scrum in Actie -> het eerste boek dat lean praktisch uitlegt aan de hand van praktijkvoorbeelden in verschillende kantoorsettings
  5. De Lean Startup van Eric Ries -> de bijbel voor vele beginnende bedrijven. Een boek waar rationaliteit en gevoel slim gecombineerd worden.
  6. Scrum van Jeff Sutherland -> de basis van alle scrumteams. Het boek is soms erg Amerikaans, maar daardoor lees je het wel snel
  7. Lean voor Dummies -> erg gericht op de ‘belts’ van lean six sigma, maar wel een praktisch naslagwerk
  8. Toyota Kata van Rother -> een eyeopener als je meer in de culturele aspecten van lean wilt duiken
  9. Getting the right things Done van Pascal Dennis -> in de vorm van een roman wordt de basis van lean denken en werken uitgelegd, waarbij de valkuilen duidelijk toegelicht worden! Aanrader!
  10. Een Lean Overheid -> De leanprincipes toegepast op overheidsorganisaties in een praktisch klein boek.

Bij elkaar zo’n 250 euro aan boeken, die je niet meer hoeft te kopen! Om nog maar te zwijgen over welk percentage van je vakantie op zou gaan aan het leeswerk!

Ik zal in één dagdeel je de basis van lean presenteren en na een lekkere lunch zal ik je de basis van scrum ook nog bijbrengen. Normaal zou zo’n dag € 227,50 kosten per persoon, maar als zomerschool bied ik het aan voor € 75,- Dat is dus behoorlijk onder de prijs. Bovendien verdien(t) je (werkgever) het zo terug. Ik leer je namelijk meteen Personal Kanban, waarmee je iedere dag zeker een uur tijd gaat besparen.

Je hoeft alleen 29 september vrij te maken in je agenda en af te reizen naar Haarlem (centrale locatie op Houtplein 31). Samen met maximaal 11 andere personen gaan we aan de slag. Heb je interesse maar kun je niet op 29 september? Laat het dan even weten. Ik werk namelijk aan een online versie en zal je een speciale korting geven (eind van 2017)

Wat is lean? Wat is scrum?

Alle start-ups en organisaties die bezig zijn met innovatie of dit ambiëren lijken op dit moment wel bezig met lean, scrum en agile? Maar wat is het eigenlijk? Waarom willen ze het eigenlijk? Heel kort door de bocht zijn zowel lean als agile een filosofie, waarbij de waarde die een werkproces voor een klant vooropstelt. Producten of diensten moeten effectief en met de hoogste kwaliteit geleverd worden. Het uitgangspunt is altijd: wat levert het onze klant op? Als het niets oplevert: niet doen! Het zorgt voor een focus op een optimale productontwikkeling en is mensgericht: flow is een belangrijk uitgangspunt. Hoge werkdruk gaat namelijk ten koste van de klant(waarde). Scrum is een van de bekendste vormen van agile op dit moment. Met scrum leer je effectief taken inplannen met je team (en in de trainingsdag leer ik je hoe je dat doet in je eentje). Je hebt vast wel eens zo’n bord met post-its gezien, waarmee taken verdeeld werden over ‘voorraad’, ‘mee bezig’ en ‘gedaan’?

Trainer

‘Ik’, dat is Tim Aarts, een bevlogen trainer met ruime ervaring in lean en agile, zowel als trainer als in de praktijk. Ik ben geen die-hard op instrumenten, maar wel op de filosofie. Uiteindelijk geloof ik vooral dat je mensen geen trucjes moet leren, maar dat het veel effectiever is als je lean leert denken. Ik geloof hierbij in dat mensen op verschillende manieren leren en wil hen op alle manieren aanspreken. Een training mag nooit saai zijn, theorie, simulatie en ontspanning moeten elkaar afwisselen. Hierbij maak ik heel veel gebruik van voorbeelden uit de praktijk, Uiteindelijk heb ik zelf ook jaren met beide voeten in de modder gestaan.

 

 

 

Wil jij dat ik voor jou bijhoudt wat de laatste innovaties in de overheid zijn? Dan mail ik jou maximaal twee keer per maand.

Een eZine die voorbij de hype gaat en je helpt bij een nieuwsgierige mindset. Je kan je afmelden wanneer jij wilt. Ik gebruik de opgeslagen informatie alleen voor dit eZine.

Je bent ingeschreven!

Share This